תיקנים – מבוא
תיקנים הם חרקים פרימיטיביים מכונפים הפזורים כמעט בכל נקודה על כדור הארץ. בזכות יכולת ההסתגלות המושלמת שלהם לסביבה חדשה חלק ממיני התיקנים הצליחו לחדור לאזור המחייה האינטימי של בני האדם. כושר הישרדותם של התיקנים, קירבתם למקורות המזון שלנו והפוטנציאל הגבוה שלהם להעביר ולהפיץ מחוללי מחלות שונים מציבים אותם כמזיקים תברואיים ולכן חלה חובה להדבירם.
חשיבות התיקנים
קבוצה זו של תיקנים כוללת ארבעה מינים נפוצים בארץ:
- התיקן האמריקאי
- התיקן הגרמני
- התיקן המזרחי
- תיקן הפסים
צורתם החיצונית של התיקנים גורמת לרוב האוכלוסייה לדחייה ורתיעה מיידית אך לא רק זאת, יש להם חשיבות רפואית גבוהה לבריאות הציבור משום שהם יכולים להעביר ולהפיץ גורמי תחלואה שונים; תיקנים ניזונים כמעט מכל דבר (אוכלי כל), ממזון טרי ועד דבק ונייר ונוהגים להפריש צואה במקום שבו אכלו ולהפיץ ריח רע. צואת התיקנים מכילה אלרגנים שונים היכולים לגרום לקבוצות אוכלוסייה לפתח אלרגיות שונות כמו אסטמה ובעיות נשימה אחרות. כמו כן, תיקנים נושאים על גופם ומעבירים ממקום מושבם בקטריות וחיידקים (סלמונלה, שיגולה, אי-קולי) היכולים לגרום להרעלת מזון ולכן הם בעלי רמת סיכון גבוהה לאדם.
זיהוי תיקנים
מכיוון שקיים דמיון רב בין סוגים שונים של חרקים(צרצרים, חיפושיות..) ישנה חשיבות בזיהוי נכון של תיקנים. לתיקנים, כמו לכל החרקים שלושה זוגות רגליים הם בעלי מבנה גוף שטוח ואובאלי המכוסה שעווה למניעת התייבשות, ראשם חבוי תחת מכסה-מגן ובקצהו מחושים גדולים שאורכם בממוצע כאורך גופם. שמם של התיקנים נגזר מהעובדה שהנקבה נושאת את הביצים בתוך תיק הצמוד לבטנה, אותו היא מייצרת בעצמה. חלק מהתיקנים נושא כנפיים מפותחות וחלקם נושא כנפיים מנוונות.
ביולוגיה של תיקנים
תיקנים שייכים לתת סדרה (blattodea) שמשמעותה: "נמנעים מהאור". הם בעלי גלגול חסר (ביצה, נימפה ובוגר). הנקבה יוצרת תיק מיוחד הנוצר מגופה הנימפות הצעירות עוברות כ 10 שלבים לערך עד להפיכתן לבוגר. במהלך היום התיקנים נחים בקינים ובלילה הם פעילים. התיקנים חיים בעיקר במקומות חמימים. התיקנים בעלי כושר הישרדות פנומנלי בזכות יכולת טיפוס מעולה על משטחים, יכולת חדירה למקומות צרים, יכולת ריצה מהירה, חיישני התראה על גורם מאיים, קיום בסביבת מזון מוגבלת ועוד… כל אלה הופכים את התיקן לשורד המושלם.
סוגי תיקנים
תיקן גרמני
התיקן גרמני הוא הנפוץ יותר במגורי האדם ובבתי עסק. הוא נצפה בעיקר במטבחים ובמקלחות שם המים נגישים יותר. ניתן למצוא אותם חבויים באזור צנרות המים, בתוך סדקים ובאזור הארונות, המגירות והכיורים. לעיתים, כשרמת הנגיעות גבוהה, ניתן לראותם באזורים נוספים. אורכו הממוצע של תיקן גרמני בוגר הוא 1.5 ס"מ, צבעו חום בהיר, גופו צר וסימן ההיכר הבולט של הם שני פסים שחורים לאורך מכסה הגב מעל ראשו, עף לעיתים נדירות ופוטנציאל ההתרבות שלו הוא הגבוה מבין ארבעת התיקנים. הנקבה מייצרת כ-8 תיקי ביצים בממוצע במשך 200 ימי חייה ובתוך כל תיק בין 30-50 ביצים אותו היא נושאת עד למועד בקיעת הביצים. התפתחות ממוצעת מהבקיעה ועד לבגרות אורכת כ – 90 ימים. עוד על הדברת התיקן הגרמני ניתן למצוא במאמר נוסף באתר שלנו. הדברת תיקן גרמני.
תיקן אמריקאי
התיקן האמריקאי הוא הגדול מבין הארבעה ומגיע לגודל של 5 – 4 ס"מ, צבעו חום אדמדם, עוטה על גבו זוג כנפיים גדולות אך רק לזכר יש כושר תעופה. הוא מקנן בד"כ מחוץ לבתים במקומות חשוכים, לחים ועשירים בחומרים אורגניים (כגון ביובים, עץ רקוב ולח) ולבתים הוא נכנס דרך חריצי פתחי הבית או דרך מערכות הביוב על מנת לחפש מזון ומים. זה קורה בעיקר במצב של "התפוצצות אוכלוסין"/חוסר מזון בקן. הנקבה מייצרת בין 8 – 10 תיקי ביצים בימי חייה ובתוך כל תיק כ – 15 ביצים לערך. התפתחות ממוצעת מהבקיעה ועד לבגרות אורכת כ- 8 חודשים ואף יותר.
תיקן מזרחי
התיקן המזרחי חי במקומות אפלים, לחים ומזוהמים (בד"כ ערימות אשפה וזבל, במרתפים או לצד גרם המדרגות החיצוני) ולכן הוא המזוהם ביותר. גודלו כ: 2.5 – 2 ס"מ. הוא חסר יכולת תעופה, צבעו אדום כהה עד שחור וכנפיו מכסות רק 2/3 מגבו. מחזור חייו דומה לתיקן האמריקאי.
תיקן חום פסים
תיקן חום פסים חי בבית בלבד ובעל העדפה למקומות יבשים וחמים יותר משאר התיקנים (מאחורי תמונות, ספרים, שעוני קיר ומתחת לרהיטים). כמו שאר התיקנים הם אוכלי כל אך בעלי העדפה למוצרים המכילים עמילן (דבק המצוי בטפטים, כריכות ספרים ובולים) גודלו כ- 1.5 ס"מ וצבעו מוזהב. לזכר גוף מוארך וכנפיו בולטות מקצה בטנו. לנקבה צורה של טיפת מים וכנפיה מכסות 2/3 מהבטן שלה. סימן ההיכר הבולט של הנימפות הם שני פסים בהירים לרוחב גבם. הנקבה מייצרת כ -14 תיק ביצים בימי חייה כשכל תיק מכיל כ- 18 ביצים. מחזור חייהם מביצה ועד בוגר כ- 5 חודשים לערך.
הדברה וסילוק המפגע
שלב ראשון
השלב הראשון בטיפול הוא זיהוי מדויק של התיקן משום שאופן וסוג ההדברה נקבע עפ"י מין התיקן ומיקום בית גידולו.
שלב שני
השלב השני משלב סריקה וניטור מדויק של המקומות הנגועים, בדיקת היקף הנגיעות ואיתור מקיף של מקומות הקינון. בדיקה וגילוי מוצלח יביאו לתוצאות מהירות.
שלב שלישי
השלב השלישי הוא בחירת שיטת ההדברה: למדביר מנוסה עומדים כלים רבים על מנת להתמודד עם הופעתם של תיקנים וישנה חשיבות גבוהה להתאמת אופי ההדברה למין התיקן, רמת הנגיעות וסוג המקום.
שלב רביעי
השלב הרביעי הוא בקרה ומשוב. חלה חובה לוודא שהמפגע הוסר לחלוטין על ידי ניטור חוזר. בדיקה זו משמשת כמדד להצלחת ההדברה.
יש להתייחס בכובד ראש להימצאותם של תיקנים בסביבת מגורים או מזון. קטילת התיקנים הנראים לעין בבית או בסביבת העבודה אינה פותרת את הנגיעות לעולם! ולכן לצורך הדברה ממוקדת, יעילה ובטוחה יש לשכור את שירותיו של מדביר מומחה ומקצועי!
"ברק שירותי תברואה והדברה" מציעים לכם את שרותי ההדברה המקצועיים ביותר שכוללים בדיקה יסודית של היקף התופעה ופתרון ארוך טווח באופן מהיר יעיל ובטוח.
לקריאה נוספת בנושא תיקנים – ניתן ללחוץ על הקישור הבא מאתר המשרד להגנת הסביבה – תיקנים.