התיקן הגרמני הוא למעשה אחד התיקנים הנפוצים ביותר בארצנו בעיקר במקומות בהם עוסקים בהכנת מזון, לרבות, מסעדות, בתי קפה, חדרי אירוח, אולמות וגני אירועים, מפעלי מזון ואף במטבחים בבתים פרטיים. התיקן הגרמני מסב את הנזק הרב ביותר מבחינה תברואתית, ולכן יש לפעול במהירות ויעילות רבה להדברתו.
תיקן זה השורץ בעיקר במקורות המפיצים חום כגון: תנורי אפייה ובישול, מכונות קפה, מתקני מים וכדומה, ניזון בעיקר משאריות מזון ושומן והוא נוהג להסתתר בארונות המטבח. התיקן הגרמני בניגוד לתיקן האמריקאי (סוג נוסף של ג'וק הנפוץ בארצנו המופיע רק בחודשים החמים של השנה) פעיל לאורך כל ימות השנה.
הדברת תיקן גרמני –כיצד?
מכיוון שהתיקן הגרמני נפוץ בעיקר בבתי עסק העוסקים בתחום המזון, בתי עסק אלו נדרשים לבצע פעולות הדברה ברמה השוטפת, כלומר, הדברה אשר מיועדת הן לצרכי הדברה של תיקנים הנראים לעין והן לצרכי הדברה של ביצי התיקן (כל נקבת תיקן גרמני מטילה בין 30 ל-50 ביצים בכל מחזור הטלה). פעולות ההדברה השוטפות לבתי עסק בתחום המזון כוללות בין היתר: היגיינה מרבית בכל מכשירי המזון העומדים לרשות בית העסק, ריסוס יסודי באמצעות חומרי הדברה המיועדים לקטילת התיקן הגרמני והנחת ג'ל מיוחד על גבי מוצרי החשמל המפיקים חום.
אל סביבת המגורים הפרטית, התיקן הגרמני עושה את דרכו באמצעות משלוחי מזון וחפצים שונים הנגועים בתיקן הגרמני. תיקן זה אומנם איננו מגיע דרך מערכת הביוב, אך הוא בהחלט יכול להימצא שם לצרכי רבייה. הדברת תיקן גרמני הופיע בסביבת המטבח הפרטי מיושם באמצעות פעולות ריסוס החייבות להתבצע על ידי מדביר מקצועי ומנוסה הפועל על פי כל ההנחיות של המשרד לאיכות הסביבה בנוגע להדברת חומרי ריסוס בשטח מגורים.
כמו כן, פעולות ההדברה מתקיימות באמצעות טיפולי מנע הכוללים בין היתר: ניקוי תנורים, מכונות קפה ביתיות, מכונות מים חמים וקרים וכדומה. כמו כן, מתבצע טיפול הדברה באמצעות ג'ל מיוחד המרחיק את התיקן הגרמני משטח המטבח.
כמו כל תיקן אחר, גם התיקן הגרמני ניזון משאריות מזון ושומן, ולכן הדרך הטובה ביותר להרחקת הנגע היא הקפדה יתרה על היגיינה סביבתית.